یکی‌ از قدیمی‌ترین‌ گیاهان‌ مورد مصرف‌غذایی‌ و دارویی‌، گیاه‌ سیر است‌. قدیمی‌ترین‌اسناد به‌ جای‌ مانده‌ در مورد سیر مربوط به‌کتیبه‌های‌ سومریان‌ است‌ که‌ از ۲۶۰۰ سال‌ قبل‌از میلاد مسیح‌ به‌ جای‌ مانده‌ است‌.
همچنین‌ سیر یکی‌ از مهمترین‌ داروهای‌ مصرباستان‌ است‌ که‌ حداقل‌ ۲۲ خاصیت‌ درمانی‌برای‌ آن‌ قائل‌ بوده‌اند و در پاپیروس‌های‌ به‌ جای‌مانده‌ از ۱۵۵۰ سال‌ قبل‌ از میلاد مسیح‌ ثبت‌ شده‌است‌.
در بازار دارویی‌، اشکال‌ مختلف‌ فرآورده‌های‌سیر وجود دارد که‌ بیشتر از همه‌ به‌ صورت‌ تنطور،قرض‌ و یا پرل‌های‌ حاوی‌ روغن‌ هستند که‌توضیحات‌ خلاصه‌ای‌ درباره‌ آن‌ داده‌ می‌شود.
تنطور سیر شامل‌ عصاره‌ آبی‌ الکلی‌ موادموجود در سیر است‌ که‌ به‌طور تقریبی‌ همان‌خاصیت‌ سیر را دارد ولی‌ دارای‌ بوی‌ شدید بوده‌و به‌ همین‌ دلیل‌ از آن‌ کمتر جایی‌ استفاده‌می‌شود.
قرص‌ سیر حاوی‌ پودر سیر خشک‌ شده‌ است‌که‌ بهترین‌ شکل‌ دارویی‌ آن‌ است‌ و خواص‌ آن‌ تاحدودی‌ شبیه‌ سیر تازه‌ است‌ و مواد موجود درآن‌ نیز حاوی‌ اکثر موادی‌ است‌ که‌ در سیر تازه‌وجود دارد.
بیشترین‌ فرآورده‌های‌ سیر در جهان‌ به‌ این‌شکل‌ است‌ و از آن‌ جا که‌ این‌ قرص‌ها دارای‌روکش‌ هستند، لذا دارای‌ بوی‌ سیر نبوده‌، ولی‌ بعداز خوردن‌ کمی‌ بوی‌ سیر از دهان‌ به‌ مشام‌می‌رسد.
سوال‌ مهمی‌ که‌ اکثر افراد دارند این‌ است‌ که‌آیا خواص‌ سیر به‌ شکل‌ ترشی‌ و یا در غذاهای‌پختنی‌ و یا سرخ‌ کرده‌ نیز مانند سیر تازه‌ است‌؟ ازنظر علمی‌، ترکیبات‌ و مکانیزم‌ اثر سیر تا حدودزیادی‌ پیچیده‌ است‌ و به‌طور مثال‌ ترکیبات‌موجود در سیر تا زمانی‌ که‌ پوست‌ حبه‌ها جدانشده‌ باشد با زمانی‌ که‌ سیر پوست‌ کنده‌ و خردشود کمی‌ متفاوت‌ است‌، یعنی‌ به‌ محض‌ له‌ شدن‌سیر و مجاور شدن‌ آن‌ با هوا تغییراتی‌ در آن‌ روی‌می‌دهد.
چون‌ مواد اصلی‌ و موثر سیر نسبت‌ به‌ هوا وبه‌ویژه‌ حرارت‌ حساس‌ هستند، هر چه‌ سیر بیشترحرارت‌ داده‌ شود، خواص‌ آن‌ کمتر می‌شود.بنابراین‌ اثر سیر در غذاهای‌ پخته‌ و سرخ‌ شده‌ به‌مراتب‌ کمتر از سیر تازه‌ است‌. همان‌ بویی‌ که‌ درآشپزخانه‌ از غذاهای‌ پختنی‌ و یا سرخ‌ شده‌ حاوی‌سیر به‌ مشام‌ می‌رسد مربوط به‌ مواد گوگردی‌ سیراست‌ که‌ بالاتر از ۶۰ درجه‌ حرارت‌، کم‌کم‌متصاعد می‌شوند.
هم‌چنین‌ سیر وقتی‌ به‌ صورت‌ ترشی‌ درآیددست‌ خوش‌ تغییراتی‌ خواهد شد که‌ به‌ حرارت‌محیط، سرکه‌ زمان‌ نگه‌ داری‌ و فاکتورهایی‌ از این‌قبیل‌ بستگی‌ دارد، ولی‌ در اکثر موارد دارای‌خواص‌ شبیه‌ به‌ سیر است‌.
● خواص‌ مهم‌ دارویی‌ سیر
سیر دارای‌ خواص‌ متعددی‌ است‌ که‌ اززمان‌های‌ قدیم‌ تاکنون‌ برای‌ آن‌ قائل‌ بوده‌اند اماخواص‌ عمده‌ و مهم‌ آن‌ که‌ امروز از نظرداروسازی‌ و پزشکی‌ مورد توجه‌ قرار گرفته‌ و ازنظر علمی‌ و کلینیکی‌ مورد تایید قرار گرفته‌اندشامل‌ این‌ موارد می‌شود;
۱) اثر پایین‌ آورنده‌ چربی‌ خون‌ که‌ باعث‌جلوگیری‌ از تنگ‌ شدن‌ عروق‌ قبلی‌ و در نتیجه‌جلوگیری‌ از بیماری‌های‌ قبلی‌ و سکته‌ می‌شود.
۲) اثر کاهش‌ کلسترول‌ خون‌ که‌ این‌ اثر مانندقلبی‌ در جلوگیری‌ از تنگ‌ شدن‌ عروق‌ و مشکلات‌قبلی‌ عروقی‌ موثر است‌.
۳) سیر می‌تواند به‌طور ضعیف‌ قند خون‌ راکاهش‌ دهد، بنابراین‌ می‌تواند در رژیم‌ افراد مبتلابه‌ بیماری‌ قند قرار گیرد.
۴) سیر هم‌چنین‌ دارای‌ اثر کاهش‌ فشار خون‌است‌. البته‌ باید توجه‌ کرد که‌ سیر نمی‌تواند فشارخون‌های‌ بالا را مهار کند، بلکه‌ در صورت‌ مصرف‌مداوم‌ به‌ خصوص‌ فرآورده‌های‌ دارویی‌ آن‌ تاحدی‌ فشار خون‌ کاهش‌ می‌یابد.
۵) ترکیبات‌ سیر می‌توانند از چسبندگی‌پلاکت‌ها جلوگیری‌ کرده‌ و با این‌ اثر به‌ اصطلاح‌عامیانه‌ در کاهش‌ غلظت‌ خون‌ و در جلوگیری‌ ازامراض‌ قلبی‌ و عروقی‌ موثر باشد.
۶) سیر میکروب‌ها و ویروس‌های‌ مضر بدن‌ رااز بین‌ می‌برد، به‌خصوص‌ در مواقعی‌ که‌ سیستم‌دفاعی‌ بدن‌ دچار ضعف‌ است‌، استفاده‌ از سیر درمعالجه‌ عفونت‌ها سودمند است‌ و برعکس‌آنتی‌بیوتیک‌ها هیچ‌گونه‌ عوارض‌ جانبی‌ ندارد،حتی‌ موجب‌ تقویت‌ بدن‌ نیز می‌گردد. از این‌خاصیت‌ در مدت‌ جنگ‌ جهانی‌ دوم‌ برای‌ درمان‌عفونت‌های‌ مجروحان‌ استفاده‌ می‌کردند.
۷) سیر اعضای‌ داخلی‌ و روده‌ را پاک‌ کرده‌،به‌ خصوص‌ برروی‌ انگل‌های‌ روده‌ای‌ اثری‌ قابل‌توجه‌ دارد. استفاده‌ آن‌ برای‌ اطفال‌ مبتلا به‌کرم‌های‌ کوچک‌ روده‌ای‌ ضروری‌ می‌باشد.
۸) سیر پاک‌ کننده‌ مناسبی‌ برای‌ دستگاه‌تنفسی‌ است‌ و نه‌ تنها با میکروب‌های‌ موجود درآنها مبارزه‌ می‌کند، بلکه‌ باعث‌ باز شدن‌ مخاطهانیز می‌گردد.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *