میوه خرمالو (kaki, persimmon) با نام علمی Diospyros  شناخته میشود و از خانواده اِباناسی هاست.

به عقیده برخی از محققین گیاه شناسی اولین بار در چین، ژاپن و کره (سرزمین های شرقی) به بار نشست.

درخت خرمالو را از دسته درختان دائم سبز میدانند.

از سن 4 یا 5 سالگی محصول میدهد و از حدود 10 سالگی تولید محصول تجاری را شروع میکند.

بین 50 تا 225 سال عمر میکند.

 

بهترین گونه برای تولید میوه خرمالو، خرمالوی معمولی چین است.

اکثر گونه های خرمالو به دو طریق بکرباری و گرده افشانی میوه تولید میکنند.

گوشت میوه بکر بار روشن تر و گس تر از میوه های دانه دار (که با گرده افشانی زاده شده اند) است.

میوه نارس خرمالو گس مزه است ولی بعد از چیده شدن هم توانایی رشد کردن دارد.

میوه شناسان میوه های بکربار را با کیفیت تر از میوه های دانه دار میدانند.

انواع خرمالو:

  • خرمالو ایتالیایی: این خرمالو به اندازه یک گیلاس و رنگش زرد است. طعم میوه بعد از رسیدن ترش میشود.
  • خرمالو وریژینیایی: برگ های براق و کشیده دارد و در ایران به خرمندی معروف است (این خرمالو به عنوان پایه پیوند خرمالو معمولی مورد استفاده قرار میگیرد) قابل خوراک نیست.
  • خرمالو معمولی: میوه­اش قرمز رنگ است و اندازه اش متوسط تا بزرگ میباشد.

شرایط محیطی درخت خرمالو:

خرمالو از جمله میوه های مناطق نیمه گرمسیری حساب میشود.

اگر سرمای دیررس بهاره فرا برسد، شاخساره های یک ساله این گیاه را خراب میکند و آسیب میزند.

مقاومت خرمالو در برابر سرما بیشتر از 10- درجه نیست.

دیده شده که برخی خرمالو ها سرمایی تا حدود منفی هجده درجه سانتی گراد را نیز تحمل کرده اند.

جوانه های درخت خرمالو به سرمایی زیر 7 درجه سانتی گراد نیاز دارند (100 تا 400 ساعت).

خاک مناسب کاشت خرمالو:

خاکی که خرمالو روی آن کاشته میشود باید زهکشی شده، سبک و غیر قابل نفوذ باشد

زیرا این خاک ها برای رشد خرمالو از خاک های مرطوب و زهکشی نشده بهترند.

برای مطالعه مقاله همه چیز درباره خرمالو می توانید از این لینک استفاده نمایید.

آب و هوا مناسب کاشت خرمالو:

این که خرمالو خاک مرطوب را نمیپسندد نباید باعث شود شما فکر کنید که خرمالو با خشکی سازگار است.

بلکه خرمالو به هیچ عنوان خشکی را نمیپذیرد و به آن حساس بوده پس باید در فصول گرم آن را به طور مرتب آبیاری کنید.

از طرفی هم آبیاری بیش از نیاز در طول فصل رشد گیاه سبب میشود که میوه ها بریزند.

فاصله مناسب کاشت درخت خرمالو:

بهترین فاصله برای درخت های خرمالو پنج تا شش متر است.

کود مناسب کاشت درخت خرمالو:

میوه خرمالو مواد غذایی زیادی نیاز ندارد و در مناطقی که کود های گیاهی و حیوانی هست، به کودهای شیمیایی نیازی نیست.

ولی اگر کود گیاهی و حیوانی در دسترس نداشتید میتوانید کودهای شیمیایی «N-P-K» را با یک دیگر به صورت «10-10-10»ترکیب کنید و مورد استفاده قرار دهید.

بهترین زمان دادن کود اواخر زمستان و اوایل بهار است.

دو نکته:

  1. از کود های دامی پوسیده استفاده کنید.
  2. شخم سطحی بهتر است.

کاشت و تکثیر درخت خرمالو:

درخت خرمالو را معمولا از طریق جنسی میکارند.

نود درصد درختان خرمالو از طریق دانه خرمندی کشت میگردند (خرمندی همان خرمالو ویرژینیایی است)

بدین صورت که خرمالوهای خرمندی را چیده و دانه هایشان را جمع آوری میکنند.

در اواخر آذرماه و اوایل دی ماه بذر ها را گرفته و به صورت فشرده میکارند.

برای خرید بذر خرمالو می توانید از این لینک استفاده نمایید.

پس از گذشتن دوران سرما و یخبندان بذر جوانه میزند و از خاک خارج میگردد.

در نخستین سال کاشت، نهال رشد کرده و در سال بعدی در اسفند ماه (فصل خزان) در دومین خزانه کاشته میشود.

نهایتا در سال سوم حدودا در فصل بهار (فروردین ماه) پیوند شکمی  را روی آن­ها انجام میدهند.

پیوندک­ها در پایان سال سوم و در اسفند ماه (فصل خزان) میتوانند به باغ اصلی انتقال یابند.

بهتر است اگر میخواهید خرمالو پرورش دهید نهال پیوندی آن را از فروشگاه های مطمئن خریداری کنید، تولید نهال پیوندی بسیار مشکل است و همین موضوع سبب شده تا قیمت این نهال ها بالا باشد.

برای کاشت میوه خرمالو بایستی به چند نکته دقت بفرمایید:

  • بهتر است خرمالو پیوندی تان را حدود 15 اسفند ماه بکارید زیرا زودتر کاشتن آن ممکن است باعث سرمازدگی نهال شود.
  • عمیق و سطحی کاشتن نهال به آن آسیب میزند.
  • هرگز بعد از کاشت تا حدود یک سال به نهالتان کود شیمیایی و کود حیوانی ندهید.
  • بعد از کاشت یک نوبت به آن آب دهید و تا زمان جوانه زدن دیگر آن را آبیاری نکنید.
  • هرس، فرم دهی و سربرداری را باید از سال دوم و طی دو سه سال انجام دهید.
  • توجه کنید که شاخه های یکساله خرمالو میوه میدهند س در فصل خزان اگر میخواهید هرسی انجام دهید، شاخه سال قبلی که محل تولید میوه میباشد را نبرید.
  • آبیاری خرمالو را در بهار کمتر و در تابستان بیشتر کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *