
این میوه به شکل تخم مرغ بوده و یک کیوی متوسط، ۸.۵ سانتی متر طول و ۵.۵ سانتی متر عرض دارد. پوست میوه کیوی قهوه ای و گوشت آن سبز میباشد و بهترین مکان برای کشت کیوی، شهر تالش در شمال ایران است. این میوه دارای خواص بسیاری است و میتواند برای درمان سرخوردگی بهترین انتخاب باشد.
کیوی گیاهی گل دار است و از دسته خلنگ سانان میباشد.
در ادامه همراه ما باشید تا از این میوه بیش تر دانیم.
تاریخچه
تا قبل از قرن ۲۰ کیوی تنها در چین وجود داشت؛ اما پس از قرن ۲۰ ام این میوه توسط Isabel Fraser به نیوزلند برده شد و در این کشور به صورت تجاری کشت گردید.
کیوی ابتدا در باغهای خانگی کاشته شد؛ اما کشت تجاری آن در دهه ۴۰ آغاز گشت. امروزه بزرگ ترین تولید کننده این میوه نیوزیلند است و بعد از آن فرانسه ، آمریکا، ایتالیا، اسپانیا و ژاپن قرار دارند.کیوی هنوز هم در سرزمین مادری خود چین تولید میشود؛ اما این کشور هرگز جزء ۱۰ کشور اول تولید کننده این میوه قرار ندارد. در چین عمدتاً این میوه را در نواحی کوهستانی بالای رود Chang Jiang پرورش میدهند.
جالب است بدانید اولین افرادی که از این میوه خوردند، طعم آن را شبیه به سفرس پنداشتند و به همین دلیل نام آن را سفرس چینی گذاشتند؛ اما این میوه از خانواده آکتینیدیا میباشد و هیچ ارتباطـــی با خانواده سفـرس ( Grossulariaceae) ندارد.
نام کیوی از کجا آمده است؟
نام این میوه از پرنده نیوزلندی گرفته شده است. در نیوزلند پرده ای به نام کیوی وجود دارد که بالهای آن جنسی شبیه به کرکهای پوست روی کیوی را دارد.
شرایط رشد
کیوی در آب و هوای مرطوب به بار میآید و به صورت تجاری در سازههای محکم کشت میشود. به طوری که میتوان در هر آکر چندین تن محصول برداشت کرد که بیش از مقداری است که تاکهای ضعیف میتوانند حاصل کنند. کیوی در دو سال اول کاشت بسیار حساس است و در شرایط نامساعد آب و هوایی از دست میرود. بهتر است کیوی در مناطق مرتفع و سرد کشت نشود.
اگر کیوی در زمین مرغوبی کشت شود، میتواند تا شعاع چهار متر گسترش یابد. برای بهتر شدن میوه کیوی میتوانیم از داربستی سیمیاستفاده کنیم، به این صورت که سه عدد سیم به طولهای ۷۰، ۱۴۰ و ۲۰۰ سانتی متر را انتخاب کرده و شاخههای جوان را روی داربستها میبندیم.
برای تکثیر درخت کیوی از روشهایی هم چون، بذر، قلمه، پیوند و کشت بافت استفاده میشود. در افزایش توسط بذر، جنسیت کیوی را تا زمان به گل رفتن یعنی ۷ سالگی نمیتوان تشخیص داد به همین دلیل خیلی مفید نمیباشد. در افزایش توسط قلمه ، قلمه چوب نیمه سخت آن را اواخر بهار تا اواسط تابستان گرفته و در سیستم مه افشان قرار میدهند .
مناطقی با حداقل باد، مناسب کشت کیوی میباشد؛ زیرا شاخههای این درختان به آسانی در اثر باد شکسته شده، میوهها آسیب دیده و رشد گیاه کم میشود. وزش بادهای ساحلی با سرعت ۲۴-۸ کیلومتر در ساعت و بادهای بهاره و پاییزه با سرعت ۸۰- ۲۴ کیلومتر در ساعت باعث شکستن شاخهها، کاهش رشد و عملکرد میشود.
این میوه پس از حدود یک هفته تبدیل به نهال شده و قابل قلمه زدن خواهد شد.
خواص
کیوی دارای ویتامینهای A، E، کلسیم، فولیک اسید و مقدار کمیپتاسیم میباشد. کیوی کلسترول را کاهش داده، از سرطان روده جلوگیری میکند و به کنترل انسولین کمک میکند. در مقایسه با یک عدد پرتقال هم اندازه خود، ویتامین C بیشتری دارد. در کیوی آنتی اکسیدانهای بسیار و ماده ای به نام فولات وجود دارد که میتواند از بدن در مقابل بیماریهای قلبی محافظت کند. برای فرار از سرماخوردگی به شما پیشنهاد میکنیم از کیوی استفاده کنید؛ زیرا حاوی مقادیر بسیاری از ویتامین C میباشد. برخی از افراد کیوی را یا پوست مصرف میکنند و معتقدند که مصرف کردن آن با پوست، میتواند مشکلاتی نظیر بی خوابی و استرس را از بین ببرد.